Folktapahtuma Jutajaiset 8.-11.9.2021 Rovaniemellä

Jutajaisten tapahtumajuliste 2021

Päivitetty ohjelma 13.8.2021

Syksy lähestyy ja sen mukana myös Lapin oma folktapahtuma, Jutajaiset. Jutajaisilla on pitkä historia lappilaisena tapahtumana ja tapahtuma järjestetään jo 46. kerran.

Syksyllä on aikaa jälleen aikaa hengähtää kesän kiireiltä, ja mikä sen parempi tapa on kuin kulttuurin parissa. Folktapahtuma Jutajaiset on järjestetty Rovaniemi-viikon yhteydessä jo parina vuonna ja jälleen olemme osa Rovaniemen juhlaviikkoa. Lisäksi Jutajaiset juhlii Suomen Nuorisoseurojen 140-vuotista juhlavuotta ja tapahtumapaikoilla voit tutustua nuorisoseurahistoriaan Nuorisoseurojen pop up -näyttelyssä.

Tapahtuman ohjelma muotoutuu eri teemojen alle ja tapahtumapaikat ovat levittyneet laajasti. Temppuja, pukuloistoa, tanssia ja tekemistä on luvassa tulevissa Jutajaisissa keskiviikosta lauantaihin Rovaniemen alueen kouluilla, kylillä sekä kaupungilla. Jutajaisilla halutaan tavoittaa mahdollisimman kattavasti kaikenikäiset ja ajatuksena onkin, että viedään tapahtumaa myös sinne, mistä eri katsojia tavoittaa. Esimerkiksi nuoret ovat vaikeasti tavoiteltava katsojakunta, joten Jutajaiset haluttiin viedä sinne missä nuoret ovat – kouluilla. Tapahtuma vierailee keskiviikkona kahdella Rovaniemen alueen koululla esityksien ja ohjatuin työpajoin. Myös historian patinaa haluttiin hakea tapahtumalle viemällä ohjelmistoa kylille, Sonkaan sekä Vikajärvelle.

Jutajaisten ohjelmassa on huomioitu paikallinen ja pohjoinen osaaminen, ja luvassa on esityksiä, työpajoja, koulutuksia, konsertteja sekä koko perheen maksuton ulkotapahtuma. Myös yhteistyökumppanit ovat paikallisia ja tapahtumaa tehdään tiiviissä yhteistyössä.

Viime vuotiseen tapahaan tapahtumassa tullaan huomioimaan koronaturvallisuus ohjeistuksilla, hyvällä hygienialla sekä turvaväleillä. Tulethan terveenä nauttimaan kansanperinteen tapahtumasta Jutajaisiin 8.-11.9.!

8.9. Jutajaiset kouluilla:
Kansantanssi- ja musiikkiryhmä Siepakat sekä Sirkus Taika-Aika esiintyvät ja ohjaavat työpajoja kahdella Rovaniemen peruskoululla

9.9. Jutajaiset kylillä:
Kansantanssi- ja musiikkiryhmä Siepakat sekä Sirkus Taika-Aika esiintyvät
Songassa klo 19.00 (Songan Oitolanranta, Leppiniementie)
Vikajärvellä klo 19.00 (Vikajärven koulu, Liikekuja 3)

10.9. Jutajaiset kaupungilla:
Sun rakkautes tähden -tanssiteatteriteos
Kulttuuritalo Wiljamissa klo 19.00.
Maija ja Arvi aloittavat kirjeenvaihdon sotavuosien lopulla. Säilyneet kirjeet heräävät eloon näyttämöllä tanssillisessa teatteriteoksessa Sun rakkautes tähden. Vaaran vuodet, pohjois-pohjalainen sielunmaisema ja arki avautuvat aikalaisten äänellä.

Teatteriharrastus tutuksi -avoimien ovien ilta. Sirkus Taika-Aika ry tilat (Lampelankatu 23 D), klo 17-21.00.

11.9. Jutajaiset sámegillii ja Lasten Jutajaiset
Inarinsaamelainen muusikko Anna Morottaj
a Kulttuuritalo Wiljamissa klo 18.00.
Annan sydäntä lähellä on inarinsaamelainen perinnemusiikki, livđe, ja hän on myös pohjoissaamenkielisen joiun taitaja. Esityksen taustalla kuvituksena Rauno Koivusen luontokuvat.

Lasten Jutajaiset: perheiden maksuton ulkotapahtuma Koskipuistossa. 13.00-16.00. Esitykset klo 13.30 ja 15.00.

10.-11.9. Jutajaiset kouluttaa
Pelimannikurssi: Kansanmusiikin sävelmät jameissa ja tansseissa Rovaniemen kotiseutumuseolla (pe 10.9. 16:30-18:30 & la 11.9. 11:00-13:00). Mukaan kurssille sopivat kaikenlaiset akustiset soittimet ja kaikenikäiset soittajat, joilla on perustaito hyppysissään.

Ilmoittautumiset, liput sekä lisätietoja tapahtumasta: www.jutajaiset.nuorisoseurat.fi 

Tapahtumatuottaja
Elle Syväjärvi
elle.syvajarvi@nuorisoseurat.fi

Lasten Jutajaiset
Elina Rousu-Uurtamo
elina.rousu-uurtamo@nuorisoseurat.fi