Teatteri Säije: Virtasen perheen joulukanava valmistui koronaepidemiasta huolimatta
Virtasen perhe ja monet muut hahmot seikkailevat nuorten rovaniemeläisten teatteriharrastajien videoteoksissa. Neljä ainutlaatuista teosta sai ensi-iltansa tällä viikolla. Ensi-iltajuhlissa roolisuorituksia kiiteltiin, pidettiin ex tempore puheita, eikä mennyt pipari väärään kurkkuun näillä rohkeilla tulevaisuuden tekijöillä!
Vaikka Sävyt -ryhmän harrastaja Minttu Ollikainen ei päässytkään osallistumaan varsinaisiin kuvauksiin, on hän silti tyytyväinen koronaepidemian varjostaman syksyn lopputulokseen: ”Tää syksy on ollu teatterinkin kannalta jokseenkin sekava, kun ollaan oltu tauolla ja mitä kaikkea, mut onneksi saatiin edes jotenkin tuo esitys tehtyä.”
SYKSY ON OLLUT MITÄ NYT ON OLLUT
Minttu ja kymmennet muut Rovaniemellä toimivan lasten ja nuorten Teatteri Säijen harrastajat ovat kuuluneet viime keväästä asti siihen joukoon, joiden on harrastamaan saavuttaessa noudatettava yleisiä koronavirusepidemiaan liittyviä ohjeistuksia ja suosituksia. Teatteri on yhdessä tekemistä ja läsnäoloa -juurikin tämän vuoksi keväinen muutos etä- ja digiharrastamiseen ei oikein saanut tuulta purjeisiin. Onneksi Rovaniemellä harrastussyksy päästiin aloittamaan lähiohjauksen merkeissä, silti mahdollisiin muutoksiin oli koko ajan varauduttava. Marraskuussa tuli kuin tulikin pelätty harrastustauko, joka kesti kolme viikkoa. Sävyt –ryhmän harrastaja Lotte Hakso on myös kokenut syksyn haastavaksi, sillä harrastamaan ei ole päästy niissä mittasuhteissa kuin pitäisi: ”Syksy on nyt ollut vähän mitä on ollut. Tilanne harmittaa, mutta on tämäkin parempi kuin ettei pääsisi ollenkaan tekemään.”
TULKINTAA JA SÄTEILYÄ -PROJEKTI
Teatteri Säijen ryhmät ovat harjoitelleet ohjaajien johdolla ryhmien omilla kokoonpanoillaan, eikä yhteisiä tilaisuuksia kuten joulunäytöstä ole voitu järjestää. Marraskuisen harrastustauon jälkeen harrastajat pääsivät mukaan Opintokeskus Kansalaisfoorumin tukemaan Tulkintaa ja säteilyä -projektiin, jonka opintoryhmätoiminta mahdollisti perinteisten teatteriesitysten digiloikan kohti videoteosten maailmaa. Projekti sai alkunsa koronaepidemian synnyttämästä tarpeesta löytää vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa esitystoimintaa. Myös Suomen Nuorisoseurojen Lapin aluetoimiston Säije –tiimi tunsi voimakasta paloa saada harrastustoiminnan syksyn osalle onnistunut ja ryhmiä eheyttävä päätös.
NUORISOTEATTERIIN KUULUVA ENERGIA JA INTOHIMO EI PANDEMIASTA HUOLIMATTA KUOLE MILLÄÄN
Työryhmän vahvistukseksi liittynyt taiteen kandidaatti Samuli Valkama on itsekin entinen nuorisoteatterin harrastaja. Valkama muistelee harrastusaikoja lämmöllä: ”Vaikka oma kymmenvuotistaiteilijajuhlani ehkä lähestyykin, niin paljon saa vettä virrata Ounasjoessa ennen kuin unohdan, kuinka ihmeellistä aikaa nuorisoteatterissa tekeminen oli.” Media-alan ammattilaisena hänestä oli mukava nyt vuorostaan kuvata videoteksia tämän päivän harrastajien kanssa: ”Samalla pääsin itsekin pitkästä aikaa näkemään, että nuorisoteatteriin kuuluva energia ja intohimo ei pandemiasta huolimatta kuole millään. Erityisen hyvin viidestä nuorisoteatterivuodestani mieleen on jäänyt teatteriharrastajana tehdyt reissut ja nappiin menneet ensi-illat. Voin vain kuvitella, kuinka erilaista harrastaminen voi olla tällaisena aikana. Nälkä lavalle on varmasti aivan sietämätön ja siksi oli hienoa päästä mahdollistamaan edes jonkinlaista esiintymisen kokemusta. ”
HIENOA, ETTÄ ROVANIEMELLÄ LÖYDETTIIN UUDENLAINEN TULOKULMA TEATTERIN TEKEMISEEN
Valkaman mukaan teatteri ei välttämättä muutu lopullisesti koskaan, mutta aivan kuten kaikkialla muuallakin digitaalisuus ja tekninen kehitys luovat uusia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia tehdä uudenlaista sekä uudella tavalla kiinnostavaa teatteria: ”Olin taannoin tekemässä Lentävän Poron teatterin kanssa ”Kaikki on peruttu!”-striimi-improshowta ja sitä tehdessäni tajusin, että kaikki näytteleminen kietoutuu lopulta yhteen. Elokuva ja teatteri ovat joskus olleet hyvin pitkälti kaksi eri asiaa, mutta multimedian aikakaudella niiden välissä on monta uudenlaista lavaa, jotka pienen näyttelijän on hyvä ottaa haltuun. Näyttelemisessä on paljon opittavaa ja minusta on hienoa, että Rovaniemellä löydettiin uudenlainen tulokulma teatterin tekemiseen.”
Myös Teatteri Säije joutui perumaan nuorten esitykset, tai ne vaihtoivat muotoaan videoteoksiksi. Videoteokset kuvannut ja editoinut Valkama haluaa ajatella, että tulevaisuuden näyttelijät saivat kuvauksista uudenlaisen työkalun omaan pakkiinsa ja kenties ensikosketuksen kameran kanssa työskentelyyn: ”Tottakai toivon, että nuoret pääsevät vielä esiintymään liveyleisön edessä, sillä se on hyödyllistä, hauskaa ja sanoinkuvaamattoman jännittävää.” Jos matka jatkuu vielä tulevaisuudessakin pandemian varjossa, niin Valkamalla ei ole pienintäkään epäilystä siitä, etteikö teatterista saataisi täällä Lapissa aivan yhtä lailla hyödyllistä, hauskaa ja uudella tavalla jännittävä: ”Kyllä nuorisoteatterissa keinot keksitään, vaikka sitten livestriimillä!”
OHJAAJILTA, HARRASTAJILTA JA KOTIJOUKOILTA ON VAADITTU YMMÄRRYSTÄ
Teatteri Säijen koordinaattori Elina Rousu-Uurtamo on kiitollinen yhteisvoimin syksyn haasteiden selättämisestä: ”Ohjaajilta Maiju Saikkoselta ja Jorma Aallolta, harrastajilta ja kotijoukoilta on vaadittu paljon ymmärrystä, joustamista sekä toivoa mutkattomammasta tulevaisuudesta. Tsemppi, tuki ja yhteishenki on ollut korvaamatonta! Tulkintaa ja säteilyä –projekti tuotti juuri sitä kaivattua iloa, valoa ja tekemisen riemua tämän epävarman korona-ajan keskelle. Entisen harrastajamme Samulin tapaaminen innosti suuresti Teatteri Säijen lapsia ja nuoria. Toivonkin, että yhteistyömme jatkuu ja toimintamme saa muitakin uusia ulottuvuuksia digitaalisuuden myötä! Haluan kiittää myös Rovaniemen kaupunkia Kulttuuritalo Wiljamin tilapäisestä vuokraamisesta sekä Lapin Ylioppilasteatteria ja Sirkus Taika-Ajan Joni Koivua yhteistyöstä! Näin aluksi videoteokset jaetaan harrastajien koteihin, mutta eiköhän pian saada myös maistiaisia suurelle yleisölle.”
Pirkko Virtasen rooliin hypänneen Lotte Hakson mielestä projekti oli onnistunut ja ryhmän yhteistyö sujuvaa, joten hän kirjoitti Sävyjen ensi-iltaan ”Gala of 2020” -palkintolistauksen perusteluineen. Lotte halusi palkita harrastuskaverinsa eli Virtasen perheen jouluesityksessä näytelleet erityisillä kunniamaininnoilla. Tässä muutamia palkittuja: ”Virtasen ydinperheen sisällä palkitaan Jimi Pallari hänen loistavasta ja muistettavasta suorituksestaan Pekka Virtasena. Hän teki Pekasta, ihan pahvisesta perus perheen isästä hahmon, jonka seikkailuja voisi katsoa maailman loppuun asti. Lisäksi Jimin heitot saivat mitä useimmin nauramaan vedet silmissä. Toinen palkittava on Minttu, joka loi loistavan Pirkko Virtasen ja teki roolista niin selkeän, että siihen olisi kuka tahansa voinut hypätä mukaan. Paitsi, että olihan Minttu niin ikoninen Pirkko, että ei se olisi sama asia.”
TEATTERI SÄIJE
Teatteri Säije on Suomen Nuorisoseurojen Lapin aluetoimiston lasten ja nuorten teatteriharrastustoimintaa. Mukaan voi tulla 7-18-vuotiaat teatteri-ilmaisusta kiinnostuneet. Keväällä harrastetaan viidessä eri-ikäisille suunnatussa ryhmässä. Ohjaajina toimivat paikalliset teatteri-ilmaisun ammattilaiset Maiju Saikkonen ja Jorma Aalto. Harjoitussali sijaitsee samassa kiinteistössä Sirkus Taika-Ajan ja Lapin Tanssiopiston kanssa.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen kevätkaudelle täältä